Cele mai citite Articole

  • Patania magarului batran - O istorie crestina scurta

    Intr-o buna zi, magarul unui taran cazu intr-o fantana. 
    Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore intregi, in timp ce taranul cauta sa vada ce e de facut. Pana la urma, taranul hotari ca magarul si-asa era batran, iar ca fantana, oricum secata, tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata. Si ca nu mai merita osteneala de a-l scoate pe magar din adancul fantanei. Asa ca taranul isi chema vecinii, ca sa-i dea o mana de ajutor. Fiecare dintre ei apuca cate o lopata si incepura sa arunce de zor pamant inauntrul fantanei. 
    Magarul pricepu de indata ce i se pregatea si se puse si mai abitir pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, dupa cateva lopeti bune de pamant, magarul se potoli si tacu. Taranul privi in adancul fantanei si ramase uluit de ce vazu. 
    Cu fiecare lopata de pamant, magarul cel batran facea ceva neasteptat: se scutura de pamant si pasea deasupra lui. In curand, toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul, ajuns pana la gura fantanei, sari peste ghizduri si iesi frematand... 

    Viata va arunca poate si peste tine cu pamant si cu tot felul de greutati... 

    Secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus. Fiecare din greutatile noastre este o ocazie pentru un pas in sus. Putem iesi din adancurile cele mai profunde daca nu ne dam batuti. Foloseste pamantul pe care ti-l arunca peste tine ca sa mergi inainte. 

    Aminteste-ti de cele 5 reguli pentru a fi fericit: 
    1) Curata-ti inima de ura, frica, egoism. 
    2) Scuteste-ti mintea de preocupari inutile. 
    3) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa. 
    4) Daruieste mai mult si asteapta mai putin. 
    5) Iubeste mai mult si... scutura-te de pamant, pentru ca in viata asta, tu trebuie sa fii solutia, nu problema. 

    Read more
  • O tură în plus – Nicolae Geantă

    Un atlet câștiga de fiecare dată cursele. Și pentru că nimeni nu-i putea ține piept, întrecerile sale deveniseră plictisitoare. Se cunoștea învingătorul încă din start. Într-o zi, un ziarist a întrebat pe campion care îi este secretul. “De fiecare dată când terminăm antrenamentul, în timp ce toți colegii mei merg la cabina de duș, eu mai fac o tură în plus!”

    O tură în plus. În timp ce ceilalți se relaxează, să continui să transpiri. Un exercițiu în plus și atingi Himalaya la bac. O zi în plus de muncă și-ți cresc conturile pe card. O carte lecturată în plus va face diferența când deschidem gura la predică. O pagină citită din Biblie în plus și simți pe Dumnezeu mai aproape. O rugăciune în plus e o aripă nouă. O tură în plus. Când Moise pleca din cort după rugăciune, Iosua rămânea mai departe lângă gura lui Dumnezeu. Era tot numai urechi! Tura lui în plus l-a făcut mai târziu mai mare peste tot norodul. Când ucenicii ațipeau pe genunchi, Isus continua rugăciunea pe munte. Tura în plus l-a făcut Mântuitor. A rezistat pe cruce! O tură în plus. Înseamnă o evanghelizare mai mult în stradă, o broșură mai mult în scara blocului, un kilometru mai mult în misiune, o oră mai mult la repetiția corului, o melodie divină a orchestrei. E egal eficiență. Dar și satisfacție. O tură în plus cu Hristos aduce înfrânare când te calcă cei din jur pe bătături, lacrimi când aproapele-ți suferă nesprijinit, cozonaci în orfelinate nu doar de Paști și Crăciun. O tură în plus și vei mirosi a înger. O tură în plus și vei sta în picioare când cei din jur cad, vei merge înainte când cei mai mulți fug înapoi. E tura martirilor, a psalmiștilor, a sfinților ce schimbă cotidianul infestat. Să faceți o tură în plus! În fiecare zi mai mult decât ieri. Și zidurile Ierihonului se fac moloz. Să nu le mai ridice nimeni!

    Fiți maratoniștii lui Hristos, nu doar creștini ieșiți în șlapi la promenadă! Dumnezeu nu dă medalii decât celor ce transpiră…

    Nicolae Geantă

    Read more
  • Despre Duhul Sfant – Luigi Mitoi

    Dorinţa lui Moise ca Dumnezeu să pună Duhul Său peste tot poporul şi profeţia lui Ioel cu privire la umplerea cu Duhul Sfânt s-au împlinit în Ziua Cincizecimii, când Duhul Sfânt S-a coborât peste primii creştini. Terminologia folosită în Noul Testament pentru a descrie botezul cu Duhul Sfânt este foarte variată şi este formată din opt verbe:

    1. “A boteza cu Duhul Sfânt” (Luca 3:16; Fapte 1:5; 11:16)
    2. “A umple cu Duhul Sfânt” (Fapte 2:4; 4:8,31; 6:3,5; 7:55; 9: 17; 11:24; 13:9,52)
    3. “A fi îmbrăcat cu putere de sus” (Luca 24:49)
    4. “A cădea peste” (Fapte 10:44; 11:15)
    5. “A se vărsa/turna peste” (Fapte 2:17-18,33; 10:45)
    6. “A veni peste” (Fapte 1:8; 19:6)
    7. “A primi” (Fapte 2:38; 8:15,17; 10:49; 19:2)
    8. “A da” (Luca 11:3)

    Botezul cu Duhul Sfânt nu are rol soteoriologic, adică nu mântuieşte, dimpotrivă, se dă celor mântuiţi. Rolul botezului este harismatic, adică înzestrarea cu daruri spirituale supranaturale, în ve- derea slujirii bisericii lui Isus Hristos. În toate cele cinci experienţe ale botezului cu Duhul Sfînt menţionate în cartea Faptele Apostolilor, rolul botezului este harismatic – cei botezaţi manifestând harismele (darurile) Duhului: vorbire în limbi, prorocie, Petru ţine prima sa predică misionară… Substantivul ,,stăruinţă” îl întâlnim o singură dată în Biblie (Efeseni 6:18). Verbul “a stărui” îl întâlnim de mai multe ori (Fapte 1:14; 2:42; 6:4; Rom. 12:12; Col. 4:2; 1 Tes. 5:7).

    Printre piedicile prezente în minţile oamenilor cu privire la stăruinţă sunt următoarele:
    1. Denominaţionalismul – doctrină fără Biblie
    2. Ignoranţa – experienţă fără cunoaştere
    3. Intelectualismul – informaţie fără experienţă
    4. Populismul – harismă fără caracter
    5. Nespiritualitatea – religie fără sfinţenie
    6. Legalismul – Pasiune fără dragoste
    7. Imitaţia – Religie fără revelaţie
    8. Imaturitatea – activitate fără viziune

    Stăruinţa este caracterizată de câţiva factori:
    1. Importanţa, convingerea că un lucru trebuie făcut cu orice preţ
    2. Insistenţa, repetarea unei păreri sau a unei atitudini pentru realizarea unei dorinţe
    3. Statornicia, atitudinea disciplinată de a face în mod constant ceea ce este important, rezistând factorilor care provoacă renunţarea
    4. Răbdarea, trăsătura de caracter de a rezista ideii de schimbare

    Dumnezeu a dat omenirii trei mari daruri:
    1. Darul Decalogului, Cuvântului lui Dumnezeu descoperit oamenilor
    2. Darul Mântuitorului, Isus Hristos venit la oameni
    3. Darul Duhului Sfânt coborât în oameni. Umplerea iniţială se numeşte botez cu Duhul Sfânt (Fapte 2: 2-4), în timp ce umplerile ulterioare se numesc reumpleri (Fapte 4:31). Scripturile spun: “Fiţi plini de Duh…” (Efes. 5:18)

    Read more
  • Despre nepăsare

       Într-un oraș era un judecător care judeca cu mare  dreptate, iar primarul din aceeași localitete era la fel de drept și de onest. Într-o zi judecătorul trebuia să lipsească câteva zile din oraș și astfel îl rugă pe primar să țină locul judecătorului în aceste zile, și să judece el procesele de la judecătorie. Așa că primarul a îmbrăcat haina de judecător, și primul acuzat se află în fața ”judecătorului”, iar acesta îi spuse:

    Judecărorul: Dumneavoastră sunteți acuzat pentru furt. De ce ați furat?

     Acuzatul: Domnule judecător, eu nu mai am serviciu de mult timp, nu mi-am găsit un loc de muncă unde să câștig bani, copiii mei nu aveau ce să mănânce, mureau de foame, așa că a trebuit să fur ca să le cumpăr o bucată de pâine.

    Judecătorul: Am ințeles, amenda dumneavoastră este de 50 €.

             Primarul care era judecător, își dă haina de judecător jos, se duce lângă acuzat, scoate portofelul din buzunar și plătește amenda. Apoi urcă sus și îmbracă din nou haina de judecător și zise:

             Toți care sunteți prezenți sunteți amendați cu 2 €  pentru nepăsarea voastră, pentru că nu ați ajutat pe acest om și la-ți lăsat să treacă singur prin această situație și nu ia-ți îmtins o mână de ajutor.

    Banii care  au fost strânși au fost dați acuzatului

          Morala:

              Să nu închidem ochii atunci cand cei din jurul mostru trec prin greutăți sau printr-un necaz, ci mai degrabă să le dăm o mână de ajutor, și să îi sprijinim așa cum putem. Dumnezeu să ne ajute la aceasta.

     

    judecator

    Read more

Ultimele articole

Cele mai citite