Cele mai citite Articole

  • Despre bani

    Un tată avea un fiu pe care îl întreabă într-o zi:

    Tatăl: Ia spunemi fiule, dacă ai 10 lei, şi 3 îi pui în colecta de la buserică, cu câţi bani vei mai rămâne?

    Fiul: Cu 7 lei.

    Tatăl: Nu fiul meu, vei m-ai rănâne cu 3 pentru că ce dai pentru Dumnezeu rămâne o veşnicie, iar restul de bani care îi cheltui pe lucruri pentru tine nu îi vei mai avea niciodată.

    Morală

    Dumnezeu să ne ajute ca să cheltuim banii în aşa fel încât să-i aven pentru veşnicie, adică să dăm cât mai mulţi bani pentru Dumnezeu şi pentru lucrarea lui. Dumnezeu să ne

    Read more
  • Așteptând Duminica Tomii – Vladimir Pustan

    La noi în sat e mai mare sărbătoare duminică decât la Paști. În Duminica Tomii se umple satul de fiii plecați departe, ce vin să-și aducă aminte de cei morți. Apoi timp de un an nu-și mai vizitează părinții, ca semn că prețuim mai tare pe cei morți decât pe cei vii.

    Când eram copil știam că ouăle vopsite la Paști, dăruite în Duminica Tomii la cimitir, înseamnă urticarie lunea.

    Mai știam că cei ce se îmbătau la cimitir și apoi dormeau pe mormântul bunicului voiau să fie mai aproape de cei dragi plecați.

    Mai știam că Toma s-a îndoit. Înseamnă că a fost un om deștept. Numai proștii n-au îndoieli. Când întâlnești un om sigur pe el și pe ce spune înseamnă că stai de vorbă cu un prost ce bubuie. Spiritele superioare au dubii. Progresul omenirii s-a făcut cu oameni ce n-au fost siguri pe ceea ce au învățat.

    Nu-l condamnați pe Toma, pentru că în seara de Paști era lipsă. Când vine necazul peste oameni, unii caută tovărășia altora. Se duc la biserică, la club, la crâșmă sau ies în fața porții. Alții se retrag în singurătate și numără fluturii. N-a fost un sceptic necredincios, ci un credincios rănit.

    Îmi veți spune că Orfeu a pierdut-o pe Euridice pentru că s-a îndoit că ar fi în spatele lui și pe ultimul metru din Hades a întors capul să vadă dacă-l urmează. Orfeu a avut un cap frumos (de aceea l-au tăiat bacantele să-l aibă amintire) dar minte nu a avut. Dragostea se bazează pe încredere. Adică pe puterea de a nu întoarce capul. Trebuie să ”simți” că celălalt e acolo… Dar ne-am îndepărtat de subiect.

    Și care a fost subiectul? Niciunul.

    După 1600 de ani de la moartea lui Toma, portughezii au găsit în India creștini tomiți. Iar ei spuneau că nu tot ce zboară se mănâncă. De exemplu, avioanele…

     

    V l a d i m i r _ P u s t a n

    Read more
  • Ai Valoare - Daca sufletul iti e apasat

    Daca sufletul iti e apasat de povara grea si de pacat
    Simti condamnare, doresti iertare.
    Daca prin decizii ai daramat
    In suflet pacea si credinta au plecat
    Lacrimi sunt multe, nadejdi pierdute.

    Ref: Ai valoare in ochii lui Dumnezeu
    Pentru tine a murit Fiul Sau
    Pe o cruce ca sa fii mantuit
    Oricine-ai fii de Dumnezeu esti iubit.

    De Mesia Petru s-a lepadat, niciodata Domnul nu l-a certat
    Prin pocainta El a iertat
    Firmituri zdrobite Domnul si-acum
    In cosul dragostei ridica din drum
    Cu indurare iti da iertare.

    Coda: /: Oricine-ai fii tu ai valoare
    Oricine-ai fii primesti iertare
    Oricine-ai fii tu ai valoare in ochii lui Dumnezeu:/

    Read more
  • În Iordan botezându-te Tu, Doamne – Vladimir Pustan

    ”Închinarea Treimii s-a arătat”. Și fluturii valsând peste macii în floare. Și norii jucându-se de v-ați ascunselea cu vrăbiile gureșe. Și iarba râdea arătându-și buza clorofilată. Ioan Botezătorul îmbrăcat ca un hippie, aștepta cu privirea năucă în soarele de aprilie să apară Mielul lui Dumnezeu, speranță pentru ziua în care capul lui va poposi pe tava lui Irod, tăiat de cuțitul lui Carravaggio ca preț pentru un dans și-o sticlă de Uzo. Și apa tulbure a Iordanului aștepta. A venit pe jos până la Iordan cale de 150 de km ca să ne umilească pe noi cei ce contorizăm kilometrii până la biserică. Și pentru că ies prea mulți și benzina e scumpă ne facem biserică la colț de stradă aproape de mall.

    S-a botezat la treizeci de ani ca să nu ne mai batem în finețuri teologice atunci când e vorba de botezul copiilor. Cu o baie în cristelniță nu se naște nimeni din nou, cum cu un cocostârc nu vine primăvara. Dar dacă nu ești născut din nou și botezul de la 18 ani are aceleași virtuți spirituale ca o frecție la un picior de lemn.

    A ieșit din apă recunoscut de Tatăl ca Fiu pentru că asta se întâmplă când te botezi după ce te-ai pocăit și-ai crescut. Nu mai ești orfan.

    A dat nas în nas cu Satan tot la ieșirea din apă pentru că nimeni nu poate încercea aventura botezului fără să nu aibă pe mai departe coșmaruri cu Dracula.

    Cine nu vrea să aibă de-a face cu Diavolul să continue să-și facă ședințe foto pentru contul de Facebook. Costă 50 de lei ora.

    Vă invit duminică seara la Beiuș ca să vorbim altfel despre botez. Să ne doară ca lipsa zăpezii din seara de Crăciun…

    V l a d i m i r _ P u s t a n

    Read more
  • Provocați de adevăr - Alexandru Fintoiu

    Se zice că Platon ar fi plătit mită gărzilor care îl păzeau pe învăţătorul său, Socrate, băgat la puşcărie şi condamnat la moarte din pricina ideologiei sale. Când s-a dus să-l scoată de acolo, Socrate n-a vrut să iasă. A fost o luptă filozofică între ei cu privire la adevăr. Socrate susţinea că ar săvârşi o nelegiuire să fugă din puşcărie şi nu ar fi în conformitate cu ce îi învăţa el pe tineri despre adevăr şi dreptate. Totuşi aproape să fie convins într-un final Socrate îi pune lui Platon o întrebare şi îi zice aşa: “Dacă în timp ce fugim noi mă întâlnesc pe drum cu dreptatea şi mă va întreba ce fac, ce-i voi spune?” Suntem creştini şi ar trebui să luptăm cu toată puterea pentru Adevăr. Pilat s-a întrebat şi el cu privire la adevăr. Răspunsul era în faţa lui.

    Voltaire spunea că există adevăruri care nu sunt pentru todeauna, însă nu L-a luat în seamă pe Cel mai important, Hristos. Din veşnicie în veşnicie El este Adevărul. Oamenii, de-a lungul timpului au încercat să lupte pentru valorile adevărate. Aşa s-a născut moralitatea, un fel de a te purta în conformitate cu principiile legate de cinste. Diferenţa dintre un creştinism autentic, curat, sfânt şi moralitate o face Dumnezeu. Spune Sfânta Scriptură că El a locuit printre noi plin de har şi de adevăr. Harul înseamnă cadoul dragostei dumnezeieşti. Numai prin harul dragostei Lui adevărul devine parte a unui caracter sfânt şi curat. Fără Hristos adevărul este moralitate; cu El, adevărul se naşte din dragostea de Dumnezeu şi de sfinţenie. Este frumos să auzim despre oameni care nu se abat de la anumite principii pentru că sunt oameni morali. Este frumos să auzim oameni care spun adevărul şi care sunt gata să moară pentru adevăr, să se sacrifice pentru el şi să lupte pentru el. Dar, cel mai frumos este să vedem oameni care au dragoste pentru adevăr, o dragoste izvorâtă din Dumnezeu nu din principii şi idei personale. Eşti doar un om moral sau spui adevărul din inimă?

                                                                                                                            Alexandru Fintoiu

    Read more

Ultimele articole

Cele mai citite