Cele mai citite Articole

  • Teama de citit – Nicolae Geantă

    Piața de carte s-a redus între Carpați și Marea Neagră cu 40 % față de 2007, numai în ultimii 4 ani desființându-se peste jumătate din edituri. Bibliotecile școlare nu mai primesc bani de cărți de mulți ani, profesorii nu mai primesc suta de euro, în zeci de orașe dispar librăriile. Cartea a ajuns să fie pusă ultima în coșul de cumpărături… Numai 25 % dintre mioritici cumpără o carte… pe an!

    Faptul că-n România nu se mai citește se vede la bac’, la talk-show-uri cu țoape și “băieți dăștepți”, sau în discuții libere, unde cuvintele unora sar printre dinți ca niște semințe sparte de dovleac. Nu se poate mai mult într-o țară unde 80 % din populație nu are bibliotecă, iar unu din 5 locuitori nu a citit niciodată o carte! Am ajuns pe ultimul loc în UE la consumul de carte, dar în top 10 mondial la consumul de bere!

    Nu se mai apreciază cultura tradițională, nu mai dârdâie lumea prin biblioteci, prin arhive, nu mai pierd tinerii timp să răsfoiască o carte! “Până și vântul răsfoiește uneori cartea, boule!”, spunea poetul Grigore Vieru. Numai că noi ne-am despărțit de natură dar nu ne-am apropiat de cultură! De aceea îi dăm dreptate lui Dan Puric: “scara valorii nu s-a inversat ci a fost pusă, mai grav, la orizontală, punându-se egal între Eminescu și manele!”

    Tinerii noștrii nu mai ies de pe laptop-uri, de pe skype, “oațap” ori “feisbuc”. Au ajuns să mănânce cu iPad-ul sub nas, cu smarthphone-ul în mână. Iar bătrânii, consumatori de telenovele, au ajuns statui vii în fața plasmelor, cu pisica aferentă în brațe!

    Statisticienii români spun că nu se mai citesc ceasloave de hârtie. din cauza e-book-urilor. Că virtualul a îngropat editurile. Nu vreau să prohodesc cartea scrisă. Şi nici să condamn pe cei ce scriu cu degetul pe touch-screen. Mulţi semeni se tem că ne va sugruma e-book-ul. Dar în România nici 1 % din volume nu au ajuns în format electronic. Şi Socrate s-a opus scrisului: “Oralitatea, memoria” striga el, crezând că scrisul le va distruge. Dar, scrisul rămâne, vorbele zboară! Şi tiparul a fost criticat: “Cine va citi aceste maldăre de cărţi?”. Apoi au apărut kilometrii de biblioteci, de săli de lectură. E drept, nu vom deveni mai deştepţi dacă avem iPad. Şi nici mai caligrafici.

    Cartea e o marfă stranie, trezește emoții pe care nimeni şi nimic altcineva nu reușește. E forma fundamentală a culturii. Fără carte omul nu există, e în formă… primară! Un “telegibon”, vorba eseistului Christian Crăciun. Cărţile lasă loc de imaginaţie, filmele nu, ele îmbogăţesc limbajul, Internetul nu, cu cât se extinde cititul cu atât gândurile se exprimă mai uşor. Până și predicile vor ieşi mai profunde, mai siropoase! Şi mult, mult mai vii.

    Martin Luther spunea că se teme de cel ce citeşte o singură carte. Honore de Balzac zicea că se teme de cei ce s-au urcat pe scaune mai mici decât teancul de cărţi pe care le-au citit. Eu mă tem de creştinii care nu citesc. Nici cărţi pe hârtie, nici pe tabletă. De cei cărora Biblia le e plină de praf… Iar viaţa o nebuloasă.

    Sunt tare dezamăgit că românii nu citesc. Nu numai că nu-L vor descoperii pe Dumnezeu (Biblia e Cuvânt întrupat), dar nu-şi vor dezvolta o parte din neuroni. Cercetătorii de la Sussex University spun că după 6 minute de lectură se reduce stresul cu 68 %. Muzica îl reduce cu 61 %, iar plimbarea în natură cu doar 40 %!

    Nu vă temeţi de cărţi! Şi nici de e-book. Vedeţi, cititul nu dăunează sănătăţii! Tu ai curajul să citești o carte?

                                                                                                                                                                                                                             Nicolae Geantă

    Read more
  • Lecturi de vacanţă – Vladimir Pustan

    „Oamenii se obosesc de moarte tot căutând odihna” – Diderot.

    „Reclama poate fi definită drept ştiinţa de a opri în loc inteligenţa omului exact atâta timp cât îi trebuie să scoată banii.” – Stephen Leacock

     „A fi incapabil de entuziasm este un semn de mediocritate.” – Balzac

    „Deosebirea dintre prostie şi geniu e aceea că geniul are limite.” – Einstein

    „Ţinteşte spre lună. Chiar dacă o ratezi vei ateriza printre stele.” – Lester Brown

     „Când nu ştii ce să faci, mai bine să te culci.” – Mason Cooley

    „ A dovedi că sufletul e nemuritor e un frumos risc ce merită asumat.” – Socrate

    „ Dumnezeu nu poate schimba trecutul, numai istoricii pot. De aceea îi tolerează Dumnezeu.” – Butler

     

    V l a d i m i r _ P u s t a n

    Read more
  • Cum poți da un sens nobil banilor tăi – Echipa Cireșarii

    20% din impozitul pe profit al companiilor poate fi redirecţionat către un ONG care susține o cauza sociala. Pentru a putea fi scăzută din impozitul pe profit aferent anului fiscal 2014, suma redirecţionată nu poate fi mai mare de 3 la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie.

    Deși Codul Fiscal permite încă din 2004, ca firmele să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către un ONG, fără nici o cheltuială suplimentară, foarte puţine companii uzează de această facilitate.

    Procedura prin care firmele pot redirecţiona o parte din impozitul lor pe profit constă în semnarea unui contract de sponsorizare cu ONG-ul care reprezintă cauza pe care managerii şi antreprenorii vor să o susţină.

    Firmele care vor să direcționeze 20% din impozitul pe profit către această cauza pot găsi detalii pe Social Cireșarii sau la numărul de telefon 0259/321.693.

    Dacă ești conducătorul unei firme sau persoană fizică autorizată poți direcționa  20% din impozitul pe profit către Fundația Cireșarii, fără costuri pentru tine!  Până pe 31 decembrie 2014, poți să le dai banilor tăi un sens nobil, dăruind bucurie.

    Ce înseamnă acest lucru, concret?

    Ai auzit de 2%? O persoană fizică poate dona fără să o coste nimic, redirecționând acest procent din impozitul datorat statului.

    În același mod, o firmă sau o persoană fizică autorizată poate redirecționa 20% din impozitul pe profit datorat statului, către o organizație filantropică, semnând un contract de sponsorizare. De exemplu, la un impozit pe profit de 3000 lei, poți susține o cauză socială cu maximum 600 lei, fără să plătești nimic în plus.

    Codul Fiscal prevede facilități fiscale pentru agenții economici care susțin cauze sociale. În limita 3% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit, suma oferită ca sponsorizare este deductibilă!

    Iată cât de ușor puteti directiona 20% din impozitul pe profit:

    1. Calculați suma pe care doriți să o donați către Fundația Cireșarii după exemplul de mai jos

    2. Completați contract de sponsorizare încheiat până la 31 decembrie a anului în curs între societatea comercială sau PFA-ul care face sponsorizarea și Fundatia Cireșarii

    Exemplu de calcul:

    Cifra de afaceri (CA = total venituri) = 100.000 lei

    Cheltuieli = 80.000 lei

    Profit brut = CA-Cheltuieli = 20.000 lei

    Impozitul aferent acestui profit (16%) = 20.000 x 16% = 3.200 lei

    20% din impozitul datorat = 3200 x 20% = 640 le

    3‰ (la mie) din CA = 100.000 x 3‰ = 300 lei

    Deci, potrivit art. 21 din codul fiscal,  o societate comercială cu cifra de afaceri de 100.000 ron poate face o sponsorizare în valoare de 300 lei.

    Practic, din suma datorată statului (ex. 3.200 lei), societatea poate plăti o parte către o organizație non-profit cum este Fundatia Cireșarii, urmând să vireze bugetului de stat numai diferența (ex. 2.900 lei).

    Se ajunge deci la același profit dacă nu s-ar fi făcut nicio sponsorizare !
    Impozit datorat 16% = 3.200 lei din care 300 lei către Fundatia Cireșarii și 2.900 lei către bugetul de stat.

    Activitatea noastră din ultimii 11 ani ne recomandă ca parteneri credibili, iar o colaboare cu dumneavoastră ne va permite să vă demonstrăm că sponsorizarea nu este doar un gest de responsabilitate socială, ci o acţiune cu rezultate obiective.

    Pentru mai multe detalii vă stăm la dispoziție prin numărul de telefon 0259/321.693 sau adresa de e-mail head.office@ciresarii.ro.

    Read more
  • Scriptura şi dependenţele – Vladimir Pustan

    Una dintre armele cele mai puternice pe care Diavolul le foloseşte împotriva omenirii este azi puterea dependenţei. Afectând la început mintea, Diavolul ne va lega şi trupurile în lanţ ca la sfârşit să ia prizonier şi sufletul. Când ne gândim la dependenţă, ne gândim automat la heroină, pornografie, tutun şi alcool, dar lista Diavolului este mult mai bogată.

    Multe organizaţii şi structuri luptă pentru a-i scăpa pe cei dependenţi. În vârful piramidei se situează programul „Anonimi” pentru alcoolici, drogaţi etc., program ce se bazează pe 12 paşi sau principii care subliniază faptul că omul e neputincios în faţa dependenţelor, că numai o Putere superioară poate ajuta, în voia căreia trebuie să ne lăsăm. Mărturisind slăbiciunile noastre, crezând că putem fi eliberaţi, reparând răul făcut celor dragi de lângă noi şi apoi vindecaţi să ajutăm pe alţii ce sunt acolo unde am fost noi. Aceasta e în linii mari metoda de luptă ce trebuie să recunoaştem a dat rezultate bune într-o oarecare măsură.

    Vom contura şi noi câteva principii bazate pe Cuvântul lui Dumnezeu care cu siguranţă vor da roade.

    A. Oricare lucru căruia îi permit să mă facă dependent de el va ajunge să fie stăpânul meu.

    Romani 6:16-18 „Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva, ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire? Dar mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, pentru că, după ce aţi fost robi ai păcatului, aţi ascultat acum din inimă de dreptarul învăţăturii pe care aţi primit-o. Şi, prin chiar faptul că aţi fost izbăviţi de sub păcat, v-aţi făcut robi ai neprihănirii.”

    B. Trebuie să cer ajutorul lui Dumnezeu care numai El poate să mă elibereze

    1 Corinteni 2:5 „pentru ca credinţa voastră să fie întemeiată nu pe înţelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.”

    C. Trebuie să iau în considerare avantajul de a fi condus de Dumnezeu, nu de un anumit lucru.

    Romani 6:6-8 „Ştim bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie dezbrăcat de puterea lui, în aşa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului; căci cine a murit, de drept, este izbăvit de păcat. Acum, dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom şi trăi împreună cu El”.

    D. Trebuie să îmi doresc să fiu liber, nu sclav.

    Galateni 5:1 „Rămâneţi, dar, tari şi nu vă plecaţi iarăşi sub jugul robiei.”

    E. Trebuie să învăţ să trăiesc sub conducerea Duhului Sfânt, nu a poftelor din mine

    Galateni 5:16 „Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti.”

    F. Trebuie să iau în considerare ruşinea şi consecinţele eterne pe care mi le pot oferi dependenţele

    Luca 6:46 – dacă Îl numesc Domn, trebuie să trăiesc ca un creştin adevărat.

    G. Trebuie să slujesc Domnului în toate aspectele vieţii nu numai pe porţiuni

    Romani 12:1,2 „Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.”

    H. Trebuie să ţin seama de faptul că trebuie să-I cer lui Dumnezeu prin rugăciune înţelepciune în a alege ce e mai bine pentru mine.

    1 Corinteni 6:12 „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.”

    I. Va trebui să iert pe toţi cum Dumnezeu m-a iertat pe mine şi să îmi cer iertare de la cei pe care i-am rănit.

    Matei 6:14,15 „Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre.”

    J. În fiecare zi îmi voi analiza viaţa şi voi vedea unde am greşit şi mă voi îndrepta imediat.

    Romani 12:3 „Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia.”

    K. Voi practica disciplinele spirituale în viaţa mea şi-L voi căuta pe Hristos mai mult…

    Marcu 2:20 „Vor veni zile când va fi luat mirele de la ei, şi atunci vor posti în ziua aceea.”

    L. Voi spune tuturor cine m-a eliberat şi voi fi un martor lui Hristos toată viaţa mea.

    Efeseni 3:20,21 „Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi, a Lui să fie slava în Biserică şi în Hristos Isus, din neam în

    neam, în vecii vecilor! Amin.”

    V l a d i m i r _ P u s t a n 

    Read more
  • Slujind pe Dumnezeu în luna lui cuptor – Mario Bîc

    Psalmul 78: 3, 4, 7 - ,,Ce am auzit, ce ştim, ce ne-au povestit părinţii noştri, nu vom ascunde de copiii lor; ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui şi minunile pe care le-a făcut; pentru ca aceştia să-şi pună încrederea în Dumnezeu, să nu uite lucrările lui Dumnezeu, şi să păzească poruncile Lui.”

    Vară fiind, cu harul și pacea Domnului, ne vedem la toamnă! NU!!! E vacanță, dar nu și spirituală. Iarna, sufletu-i ca vara, iar vara, sufletul trebuie să fie tot ca vara. Cald, dispus să transpire și să munceasca pentru veșnicie.

    Vara e anotimpul acela… plin de căldură, cu grade multe și temperaturi ridicate, când e nevoie de multă apă și umbră… Însă vara nu trebuie să fie o piedică în a-L sluji pe Cel care a inventat vara. Indiferent de vreme, Creatorul așteaptă să fim gata oricând în a lucra pentru ce e netrecător și adevărat. El ne vrea cap, și nu coadă, în tot ce e bun și pozitiv. Mai ales în slujire. Dacă noi, copiii Lui, tăcem, rușinați că suntem creștini, timizi în a vorbi despre minunile Sale, prin cine să mai lucreze Tatăl? Cine să mai vorbească? Pietrele? De sigur! De tăcut, aici nu se tace. Nu există o a treia variantă. Ori noi vorbim, ori ele strigă și se vaită de groază.

    Oamenii mor din lipsă de cunoștință. Multe suflete ajung în Iad pentru că nu știu cât de grav este păcatul, cât de importantă este mântuirea, cât de adâncă este bunătatea Domnului și cât de mare este dragostea Lui. E de datoria noastră… Datoria de a ne îndulci limba, scoțând din gură bârfa, judecata și cârtirea, înlocuindu-le cu cuvinte pline de farmec ce țin în clocot inima. Cu acea limbă simplă și înțeleaptă, asemănată cu pana unui scriitor iscusit.

    Iulie e luna lui cuptor. Dar cuptorul mai înseamnă ceva. Mai înseamnă suferință, răbdare, lacrimă. Cuptorul mai înseamnă durere, nopți nedormite, zile întregi de spital. Mai înseamnă gânduri, frământări și întrebări cu răspunsuri încețoșate. Mai înseamnă multe altele, dar mai înseamnă și dragoste de Dumnezeu. Mulți copii ramasau fără mamă și tată, tânjind după afecțiune. După un sărut, o îmbrățișare, un zâmbet și-o dorință împlinită… Cei neputincioși așteaptă o mână întinsă, cu iubire… Ce să mai zicem de văduve? De cei bătrâni, șchiopi și ologi… De cei orbi, muți și surzi…

    Omul, slujind pe Domnul, practică dragostea divină prin întreaga lui ființă. Toate, într-un final, completează sufletul, format și modelat ca aurul. Frumos, curat și desăvârșit, trecând prin cuptorul vieții. În boală sau în sănătate. În orice circumstanță. În orice lună, caldă sau rece… de dragul Lui! Asta dorește Dumnezeu de la noi. Să ardem pentru El. Inima să fie în clocot pentru veșnicia care ne stă înainte. Viața să ne fie un cuptor mare și încins, cu un dor aprins după Isus. Și dorința ca inima să ardă pentru cele sfinte să nu se stingă. Și nici focul…

    Iarna, sufletu-i ca vara. Iar vara, sufletu-i ca vara. Cu Hristos, suntem mai mult decât biruitori…!

     

    Mario Bîc

    Read more

Ultimele articole

Cele mai citite